Mar 18, 2021

Motivatsiooninappuse nippidest nr 1!

Updated: Jan 10, 2022

"Tahan jagada Sinuga endiselt tänu, et Sa nii toreda ettevõtmise oled enda kanda võtnud Pilatese ja Zumba näol. Kuid minuga juhtus selline lugu, et ma pidin tegema tervise tõttu pikema pausi ja nüüd ei saa enam kuidagi trennilainele tagasi. Äkki on Sul jagada mulle või ka teistele minusugustele mõni tagasi-treenima teemaline hea nipp või motivatsiooniidee?"

Mu armas treenija,

Tänan Sind, et oled Pilatese lainel ning et hoolitsed iseenda ja seeläbi pisut kogu meie ühiskonna tervise eest! Teadagi on tugev seos kehalise aktiivsuse ja tugevama tervise vahel ning iga läbitud treening vähendab pisikeste sammukeste haaval ka meie meditsiinisüsteemi koormust, rääkimata koormusest Sinu enda südamele, luu- ja lihaskonnale ja ka vaimule!

Ülaltoodud inspireeriva kirja ja küsimuse saatis mulle üks tubli Pilatese klient ning nii nagu temagi, tabasin end mõttelt, et tõepoolest ei ole me motivatsiooni teemadel siin veel arutlenud. Ometi on see miski, millega vaheldumisi sõbrustame ja veidi pahuksisse läheme me kõik, nii alustavad kui staažikamad treenijad.

Oled ehk Sinagi vahepeal n-ö trenniree pealt maha astunud või niisama mõelnud, et ei viitsi või ei taha? Kuidas siis motiveerida end seesuguses olukorras siiski liikuma? Kas on võimalik, et motivatsioon ongi alati laes?

Täna tahaksingi algust teha motivatsiooninippide sarjaga ning tuua esile ühe paljudest ideedest, mida kasutan ise ning mis võib ehk kõnetada ja aidata Sindki! Muuhulgas muidugi ikka ja jälle rõhutan, et kindlasti tõstab trennituhinat ka teadlikkus treeningu kasulikkusest - Pilatese põhiprintsiipidest ja laiemalt treeninguid puudutavat informatsiooni leiad ikka siitsamast blogist.

Imekaunist päeva ning kohtumiseni matil!


Tõsiasi, et igasugune liikumine on kasulik ja parandab meie tervist, on kõigile teada. Sageli võtame eesmärgiks liikumise abil oma tervist, väljanägemist või enesetunnet parandama asuda, kuid pärast väikest mõttepausi või juba mõningaid pingutusi, avastame endid tagasi olukorrast, kust alustasime. Motivatsiooni treeningute ja tervislikuma eluviisiga alustamiseks jagub mõnikord ainult paariks nädalaks, eriti koduste treeningute puhul. Kuhu küll kaob algne motivatsioon ja treeningtuhin?

Erinevad uuringud on leidnud, et üks peamisi motivatsiooni kadumise põhjuseid on liiga suurte ja ambitsioonikate eesmärkide seadmine. Põhjuseks võib olla ka eesmärgi puudumine sootuks. Igal juhul on raske hoida end motiveeritu ja pühendununa, astuda välja mugavustsoonist ja leida uuesti jõudu ikka ja jälle. Siinkohal võikski meile kõigile appi tulla just see redeli illustratsioon ja motivatsiooninipp number 1 - tervislike harjumuste kujundamine väikeste sammukeste haaval!

Tervislike harjumuste kujundamine nagu igasuguste harjumuste muutmine või kujundamine on raske, isegi siis, kui harjumuste muutmine on elulise tähtsusega. Üks, mis on aga kindel, on see, et kui kord harjumus on kujundatud, on sellest saanud normaalne elu osa, mis enam niivõrd suurt pingutust ei nõua!

1. Selleks, et kujundada liikumise harjumust, oleks esmalt oluline seada endale realistlikke lühiajalisi eesmärke! Kuigi Sul võib olla tõeliselt suur eesmärk muuta oma keha tundmatuseni (vt parempoolset redelit pildil), algavad suured teodki väikestest sammudest. Seega jaota oma suur eesmärk tükikesteks nagu pusle (vt vasakpoolset redelit pildil) ning sea lühiajaline täiesti realistlik ja saavutatav eesmärk. Näiteks on veidi liiga ambitsioonikas nõuda endalt juba täna midagi niisugust: "Ma treenin nüüd pool aastat/aasta IGA päev ning kaotan kehakaalust 20kg." Täiesti saavutatav on aga planeerida näiteks nii: "Sel nädalal ma teen 2 Pilatest ja käin 2 korda kõndimas/ jooksmas."

2. Planeeri liikumised oma päeva/ nädalasse, kirjutades need üles kalendrisse või paberile koos võimalike kellaaegadega. Pärast eesmärgi täitmist, kriipsuta see maha või joonista kastikesse tubli "linnuke".

3. Pärast esimese pisikese, isegi tagashoidliku eesmärgi saavutamist premeeri end mõne Sinu eesmärki toetava väikse naudinguga (nt massaaž või tassike mõnusat teed) ning sea uus sarnane saavutatav lühiajaline eesmärk! Jälgi endiselt, et eesmärk ei oleks liiga ambitsioonikas ning ei kurnaks Sind ära - vastupidi, jäta ka väikene varu ja tuhin alati "homsesse".

4. Korda, korda ja korda seda väikeste sammude praktikat ning peagi märkad, et treeningust on saanud sama normaalne osa Sinu päevast/nädalast nagu seda on hambapesu või ukse lukustamine kodust lahkudes. Väikese sammukeste haaval, ilma liigse piitsutamiseta ja väikeste autasudega (ikka sellistega, mis toetavad Sinu eesmärki ehk tervist, eks!;)), kujunebki uus ja tervislik harjumus.

Tulenevalt väikeste sammude haaval tervislike harjumuste kujundamise motivatsiooninipist, lisandub meie treeningute lehele ka aeg-ajalt minitrenne, kestvusega 5-10 minutit. Kui muud ei jõua ega jaksa, siis selle aja leiame ju igaüks!

Liigu, hinga, siruta, pinguta, venita, hoia, vabasta ning anna oma kehale aega, saavutamaks just Sinule nauditaval ja mõõdukal moel tulemused, mis kestavad kogu elu, ning treeningmotivatsiooni, mis saadab Sind kauem kui loetud päevad või nädalad!

Soojade tervitustega ja palju liikumisrõõmu soovides,

Kerttu