top of page

Abaluude stabilisatsiooni põhimõttest

Armas treenija,


Märksõnad nagu distantsõpe ja kaugtöö jooksevad meediast läbi peaaegu igapäevaselt. Samal ajal on minu ja paljude teistegi jaoks ilmselt suisa võimatu hoomata, kuidas on tõusnud nn eesliinitöötajate töökoormus, mis on kaugel "kodukontorist". Meie kõigi olukord on erinev - selge on aga see, et kui mitte varasematel aastatel, siis sel, 2020. aasta advendiajal on tervis ja tervislik seisund ühel või teisel moel nii meie kõigi meeltel kui keeltel.

Hoidkem oma lähedasi, aga ärgem unustagem seejuures iseend - killuke liikumist igas päevas tagab Sulle tugevama tervise, rõõmsama (jõulu)meele, rohkem energiat ja parema une!

Ma südamest loodan, et Pilatese põhiprintsiipidest kõnelevad postitused on pakkunud Sulle ühtaegu nii huvitavat lugemist kui ka treeningmotivatsiooni. Kui Sa veel ei ole jõudnud hingamise, vaagna ja roidekorvi asendite põhimõtete kohta lugeda, siis seda saad teha, klikkides siia: https://www.treenikerttuga.com/blog


Täna tahaksin aga keskenduda järgmisele olulisele põhimõttele, mida Pilateses silmas võiks pidada: abaluude liikumise ja stabilisatsiooni põhimõttele.


Head uudistamist ja kaunist jõuluootust!

 

Kõlab võrdlemisi loogiliselt, et normaalse kehahoiu tunnusteks pingevabalt seisval inimesel on abaluude sümmeetriline asend ning nende väljaulatumise puudumine. Varasematest postitustest oled ehk leidnud nii mõndagi tervisliku keha-asendi ja rühi kohta, mistõttu ehk oskad juba ära tunda või märgata ka kõrvale-kaldeid sellest. Kahjuks on üha sagedamini näha lõtva kehahoidu ehk passiivset rühti, mille puhul on lihased nõrgalt arenenud: pea on langetatud, lülisammas kokku vajunud, kõht lõtv, abaluud tiivataolised ja teine-teisest eemaldunud, õlavööde on muutu-nud ebasümmeetriliseks ning vaagnavööde on ebastabiilne.

Olgu see mure oma või võõras, selge on see, et tervisliku rühi poole tasub püüelda nii esteetilistel kui ka tervise kaalutlustel!

Pilatese üheks paljudest eesmärkidest on rühi parandamine. Muuhulgas keskendub Pilates õlavöötme tasakaalustatud asendile ning abaluude stabilisaatorite treenimisele, et parandada kehahoiakut ja vältida valest kehahoiakust tulenevaid tervisemuresid, milleks võivad olla peavalud, pinged kaelas- ja ülaseljas, stress jpm.

Pilates pakub abaluude stabilisatsiooni-treeningut, mis on suunatud liikuvuse, jõu, lihaste koordinatsiooni ja vastupidavuse arendamisele, vältides samal ajal traumasid ja ülekoormust. Just selsamal põhjusel teeme sageli ka erinevates online-treeningutes pealtnäha lihtsakoelisi abaluude liigutamise või paigalhoidmise harjutusi - nende mõju avaldub mõne aja möödudes märkamatult, ent püsivalt rühi paranemises ja võimalike kaebuste kadumises!

Kokkuvõtvalt soovin, et paneksid kõrva taha, et järjepidev Pilates on võimeline aitama Sind ka õlavöötmega seotud murede korral. Miks mitte parandada oma tervist vaid kerge pingutusega?!;)

bottom of page