top of page

Kas ma ikka treenin õigesti?

"Olen Sinu treeningkavade järgi võimelnud tänaseks juba 5 kuud. Mulle on Sinu videotreeningud + meili postitused ja blogi osutunud väga sobivaks. Kuigi me ei ole kunagi kohtunud, tundub mulle nagu oleksid minu hea sõber, kellega pea iga hommik kohtun.

Avastasin Sinu treeningud täiesti juhuslikult just siis kui tervisega olid tekkinud probleemid. Olin end paariks aastaks unarusse jätnud. Alguse sai see mehe vähi diagnoosist. Jätsin ära 2 korda nädalas seni õhtuti pärast tööd tehtud treeningud. Tundsin, et tahan ja pean olema rohkem kodus, et sellega saan teda emotsionaalselt toetada. Kui tundus, et võiks hakata mõtlema ka endale, tuli covid. Mure, stress, vähene liikumine, tõstsid kehakaalu. Töö kodukontoris, köögilaua taga mõjus paremale käele väga halvasti. Ma ei suutnud enam isegi autolt kerget lund harjaga pühkida, käsi oli valus ja jõudu ei olnud. Ma sain aru, et nüüd on viimane piir, ma pean midagi ette võtma. Ja siis hüppaski facebookis Sinu treeningu reklaam mulle ette. Mul tekkis tunne, et see on spetsiaalselt mulle saadetud. Tänaseks olen ilma dieeti pidamata kaotanud kaalus 4 kg, vöö ümbermõõdus 7 cm, parem käsi ei tee enam muret, üldine enesetunne ja energia tase oluliselt parem. Teen harjutusi jõudumööda. Kõike veel ei suuda, kuid juba oluliselt rohkem kui algul. Suur tänu!"

- Kaja -

Tere, mu armas Pilatese huviline!

Päev-päevalt läheneb jaanuarikuu lõpule ning samm-sammult liigub loodus koos meiega kevade poole, pakkudes meile vaheldumisi nii sula kui jääd. Niisamuti nagu pakub vaheldust meile loodus, sooviksin, et Sinagi pakuksid vaheldust endale liikumisega. Loodan, et Sa ikka tead, et kõige parem ja tervislikum asend on just see järgmine asend, mille Sa võtad ning Sinu kehale kõige parem ja targem liikumine on see, mille Sa teed juba täna ning võimalikult kohe!

Täna tahaksin Sinuga põgusalt arutleda treeningtehnika teemal, eesmärgiga, nagu ikka ja alati, suurendada Sinu liikumistuhinat ja vähendada Sinu kõhklusi ja/või hirmu liikuda kuidagi "valesti" või mitte piisavalt õigesti. Usun, et tänase uudiskirja avanud Kaja tagasiside illustreerib hästi ka meie tänast teemat ning loodan südamest, et see motiveerib Sindki enese eest jätkuvalt hoolt kandma.

Enne veel, kui asume Pilatese mõtiskluste juurde, tuletan Sulle meelde, et juba saabuval pühapäeval ootan Sind soojale rannaliivale kehale ja vaimule uut värskust ja energiasüsti pakkuma! Juba 29. jaanuaril kell 10 pakume Teras Beach'il Tallinnas Sulle lõbusa, aktiivse pühapäevahommiku koos Pilatese, Zumba ja Mindset Fitnessiga!

Mõnusat lugemist ja inspireerumist ning ikka kohtumisi matil oodates,

Sinu Kerttu

 

Pilatese treenerina puutun sageli kokku mure või hirmuga, et ehk ei osata treenida piisavalt õigesti. Vähem sage ei ole ka küsimus, et mis saab siis, kui ma sooritan harjutusi valesti või kui ma treenin algajana üksinda ning mind ei ole keegi kõrvalt juhendamas.

Kui oled tutvunud varasemate uudiskirjade või blogipostitustega, siis Sa ehk juba tead, et Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovituste kohaselt peaks täiskasvanu tegema vähemalt kahel päeval nädalas lihaseid ja luid tugevdavaid harjutusi. Mul on suur rõõm ka rõhutada, et sarnaselt minule propageerib WHO liikumisoptimismi - kõige olulisem on see, et inaktiivsest inimesest saaks aktiivne inimene ning et me kõik tagaksime iseenda enda tervise ja heaolu piisavalt liikudes.

Lähtudes eeltoodust tahaksin kinnitada Sulle, et kõige olulisem on see, et Sa asuksid liigutama, ükskõik, mis viisil, kus või kuidas. On loomulik ja täiesti normaalne mitte vallata algajana treeningu või harjutuste ideaalset tehnikat. Meie esmane eesmärk võiks olla luua ja tagada järjepidev treeningharjumus.

Ülaltoodud mõtet edasi harutades, tahaksin lisada, et mõistagi ei ole treeningu tehnika ebaoluline. Küll aga on oluline mõista ja iseendalegi kinnitada, et tehnikat on võimalik ajapikku täiendada. Sooviksin väga, et võtaksid tänasest uudiskirjast kaasa mõtte, et kui Sul on valik, kas treenida iseseisvalt ja just nii, nagu parasjagu välja tuleb, sealhulgas võib-olla tehniliselt mitte nii õigesti, siis see on kordades parem valik, kui loobuda liikumisest sootuks.

Kas teadsid, et ka teaduslikult on tõestatud, et algajal treenijal paraneb tehnika tegevuse käigus iseenesest? Näiteks muutub algajal jooksjal jooksutehnika ning lihastreeningul harjutuste soorituse tehnika närvisüsteemi kohanedes paremaks iseenesestki. Kui oled loonud liikumisharjumuse, siis paraneb Sinu tehnika ajapikku loomulikul moel ning lisaks jõuad ise tasapisi enam ja enam tehnilistele nüanssidele tähelepanu pöörama asuda.

Tulles lõpetuseks tagasi meie ühise lemmiku Pilatese juurde, siis võid kahtlemata kõrva taha panna, et Pilates kui füsioteraapia ja taastusravi suur sõber ning teekaaslane on üks turvalisemaid ja tõhusamaid meetodeid lihastreeningu teekonna alustamiseks. Liikumisoptimistina kinnitan siinjuures Sulle, et lihtsalt liigu ning ära muretse, kui Sinu liikumine või harjutuste sooritus mõnevõrra kellegi teise liikumisest erineb, eks!


 

Kui Sa veel ei ole treeningutega alustanud, siis see võimalus on Sinu jaoks alati olemas! Pilates on treeningmeetod, mis sobib east, soost, vanusest ja füüsilisest ettevalmistusest sõltumata, kõigile! Koos minu ja Pilatese abiga saavutad tugeva, vastupidava, pingetest ja valust vaba, vabalt liikuva, kena rühiga ja tasakaalus keha.




bottom of page