top of page

Räägime liigestest! Vol 2.

"Tere, hea Kerttu! Mul on juba tavaks saanud, et kui suur suvi koos sookurgede kruugutamisega hakkab märku andma, et ongi juba päevad lühemad, siis on täpselt õige aeg sättida ennast taas Pilatese lainetele. Muidugi loodame, et suvi siiski kestab veel pikalt ja saab need õhtused turgutushetked kenasti terrassile sättida. Siis on see kohe iseäranis mõnus."

- Aili -

Tere taas, mu armas Pilatese harrastaja ja huviline!

Nagu tänase postituse pealkirigi viitab, sooviksin Sinuga koos jätkata mõtisklusi ja arutelu liigeste teemal. Kindlasti tuletame meelde olulisemad mõtted viimasest samateemalisest postitusest ning mõistagi lisan juurde ka uut informatsiooni, lootuses, et veelgi kõrgem teadlikkus aitab tagada jätkuva isu treenimise ja liikumise järele. Juhul, kui mainitud uudiskiri/ blogipostitus Sinust mööda on tuisanud, siis soovitaksin kogu hingest sellega tutvuda - nii ehk tõstad enda jaoks nii käesoleva kirja kui ka kõigi oma liikumiste ja treeningute väärtust! Kordamist väärib igatahes taas tõsiasi, et pikendades oma liigeste eluiga, suurendame iseenda tervena ja muretuna elatud aastate arvu.

Mõnusat lugemist, inspireerumist ja ikka liikumisrõõmu soovides,

Sinu Kerttu

 

Nagu esimeses liigesteteemalises uudiskirjas ja blogipostituses rõhutasin, ei sooviks ma Sind sugugi anatoomiaalase infoga üle koormata. Sinu teadlikkuse tõstmiseks võimalikult lihtsal moel ning Sinu liigeste hea hooldamise eesmärgil toon täna punkthaaval välja vaid olulisemad mõtted liigeste toimimisest:

  • Liigeste sees on väga kehv verevarustus, mistõttu on ääretult oluline liigeseid palju liigutada.

  • Just koormus on see, mille kaudu liiges toitub, sest liikumise abil tekkiv surve pressib vajalikud toitained liigesesse läbi sünoviaalmembraani.

  • Koormuse abil toodetakse juurde liigesevedelikku ning surutakse välja jääkained.

  • Kui liiges ei liigu, siis ta ka ei toitu ning muutub hapramaks.

  • Ainus, millega liigestele võide ja "toidu" tagame, on liigutamine.

  • Liikumine ei kuluta liigeseid!

  • Liikumine on kui "toit" Sinu liigestele ja kehale, mida manustades see areneb, kohaneb ja püsib kauem terve.

Olen kindel, et eeltoodud punktid on Sinu jaoks lihtsasti mõistetavad ning et ainuüksi need on heaks tõukeks peagi treenima asuda. Tulles aga tagasi Pilatese juurde, tahaksin täna lisada juurde teadlikkust närvisüsteemist liigeste kontekstis - just see on see, mis meid sageli tegudele tõukab siis, kui valuaisting endast märku annab.

Kas teadsid, et niisamuti, nagu pole liigeseid õnnistatud suurepärase verevarustusega, puudub liigeste sees ka hea närvivarustus? Nimetatud põhjusel saame me sageli liigestes toimuvatest muutustest teada alles siis, kui muutused on juba ulatuslikumad ehk nii kaugele arenenud, et need hakkavad hoopis ümbritsevaid, närvirakkudega paremini varustatud kudesid häirima. Just nimetatud põhjusel me sageli "ärkame" natuke hilja ja märkame, et me võiks ning peaks oma liigeste eest paremini hoolt kandma.

Mis oleks, kui otsustaks juba täna, et hoolitseme oma liigeste tervise eest targalt ja teadlikult veel enne, kui valu või jäikus end sisse on seadnud? Ehk ei jääks valuaistingut kui märguannet ootama, vaid ennetaks, selle asemel, et hiljem ravida?!

Oled Sa 20-ndates või 60-ndates, tahaksin ikka Sulle südamest rõhutada, et Pilatese abil teed pika nauditava pai nii oma luu- kui lihaskonnale ehk nii liigestele kui ka liigeseid lähimalt puudutavatele aktiivsetele kudedele, st lihastele ja kõõlustele. Üheskoos võiksime ümber lükata tuntud loosungi "no pain, no gain" ("pole valu, pole kasu") ning tagada mõnusal, rahulikul, hingaval, mõõdukal, teadlikul ja tasakaalustatud moel valu- ja pingevaba elu!

* Kasutatud allikas: podcast "Kolme peaga biitseps"


 

Kui Sa veel ei ole koduste Pilatese treeningutega alustanud, siis see võimalus on Sinu jaoks alati olemas!

Pilates on treeningmeetod, mis sobib east, soost, vanusest ja füüsilisest ettevalmistusest sõltumata, kõigile!

Koos minu ja koduse Pilatese abiga saavutad tugeva, vastupidava, pingetest ja valust vaba, vabalt liikuva, kena rühiga ning tasakaalus keha.


 

OLEN OI-KUI-TÄNULIK, KUI JAGAD OMA PILATESE RÕÕMU, MÄRKIDES MIND KA OMA SOTSIAALMEEDIAS!


bottom of page