top of page

Pilatesest ja kehakaalust

"You will feel better in ten sessions, look better in twenty sessions, and have a completely new body in thirty sessions."

Joseph H. Pilates

Tere, mu armas treenija ja Pilatese huviline!

Täna tahaksin Sind tavapärase "Kolmapäevased Kolm" kirja ehk kolme kompaktsema mõtte asemel tervitada hoopis pikemate mõtisklustega teemal, mis ühel või teisel moel puudutab meid kõiki. Kehakaalust, selle langetamisest, tõstmisest või säilitamisest ei pea sugugi kõnelema ainult välise ilu kontekstis, vaid sootuks enam on see teema oluline meie tervise, muretuna ja tervena elatud aastate, luude ja liigeste ning vaimse heaolu kontekstis.

Pilatese treeningmeetodi looja Joseph Pilates on ühes oma väljaütlemistest julgelt ja ambitsioonikalt kinnitanud, et 10 Pilatese-treeningu järel tunneme me end paremini, 20 järel näeme me paremad välja ning 30 Pilatese-sessiooniga oleme saavutanud täielikult uue keha. Kas Sina usud siinkohal Josephit? Kas tahaksid tema väljaütlemise ehk isegi proovile panna?

Sinu treenerina või ka lihtsalt Pilatese sõbrana tahaksin Sulle kinnitada, et Josephi sõnadel on kahtlemata tõepõhi all. - Sellesama treeningute lehe pikaaegsemad jälgijad mäletavad ehk lugu ka minu "endisest" kehast, millel valutav selg, tippspordist räsitud ja koormusmurdudega pöiad, ülikooliaegne ülekaal ning sügavalt rahulolematu hing selle kesta sees usinalt juuraõpinguid läbimas... Kuniks õigusteaduse magistrikraadi järel tuli minu ellu Pilates ja tõukas kannapöördele nii mu keha kui tegevusala.

Jätkates täna juba üle-eelmisel suvel alustatud Pilatese ja kehakaalu teemadel, sooviksin Sulle koos natuke uutmoodi vaatenurga ja informatsiooniga soovida ikka inspireerumist, põnevaid avastusi Pilatese-maailmas ning palju-palju jätkuvat treeningjaksu. Pea ikka meeles, et ainuke liikumine, mida me kahetseme, on see, mille tegemata jätsime!

Imeilusat kolmapäeva soovides ja kohtumiseni matil!

Sinu Kerttu

 

Esimeses Pilatesest ja kehakaalust kõnelevas uudiskirjas ja postituses rõhutasin, et pean Pilatest rohkem kogu oma tervise, nii vaimse kui füüsilise tervise vundamendiks kui pelgalt kaalunumbri kontrollimeetmeks. Usun siiralt, et liikudes targalt, tasakaalukalt, teadlikult ja naudinguga, siis kontrollib kaalunumber end juba ise. Teises Pilatese ja kaalulangetuse postituses sukeldusime juba aga süvitsi Pilatesesse kui lihastreeningusse ning veendusime, et lihastreening, sh Pilates, on hädavajalik kaalu alandamiseks rasva arvelt, sest lihased tarbivad rohkem energiat ja kiirendavad ka ainevahetust.

Kuigi eeltoodud mõtted on siiani asjakohased, tahaksin tänase uudiskirjaga luua Sinu jaoks ehk natuke uut väärtust kehakaalu kontekstis. Olgu see uudiskiri või täna hoopis väärtuskiri, soovin Sulle igatahes südamele panna, et nii mina kui ka Joseph peame uue keha all silmas Sinu tervet, valu- ja pingevaba keha koos parima enesetundega. Kohe selgitame üheskoos ka välja, miks ei ole kehakaalu number alati sugugi kõige parem indikaator.

Tänapäeval on üks lihtsamaid ja levinumaid meetodeid inimese rasvumise ja südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski hindamiseks kehamassiindeksi (ehk lühidalt KMI) arvutamine. Viimase alusel hinnatakse, kas oleme alakaalus, ülekaalus või normkaalus. 1985. aastal Maailma Terviseorganisatsiooni poolt välja töötatud valemi kohaselt saame arvutada inimese KMI, kui jagame kehakaalu kilogrammides pikkusega meetrites ruudus. Kui kehamassiindeks jääb alla 19, loetakse inimene alakaaluliseks; KMI 19-24 puhul loetakse inimene normaalkaalus olevaks; KMI 25-29,9 puhul on tegu ülekaaluga ning KMI üle 30 loetakse rasvumiseks.

Kas Sa aga teadsid, et kehamassiindeks ei suuda sugugi eristada meie kehakoostist, vaid suudab lihtsalt välja selgitada, kui tihked me oleme oma pikkuse kohta? Kas teadsid, et selle valemi alusel saadavad tulemused ei pruugi olla sugugi must-valged? Näiteks võib tippvormis kulturist KMI järgi olla ülekaaluline või suisa rasvunud? Kas tuletad endale aeg-ajalt meelde, et olulisem numbrist Sinu kaalul on see, kui palju Sa enese eest tegelikult hoolitsed?

Et püsida tugev ja terve, on kaalunumbrist olulisem jälgida me lihasmassi hulka ja rasvaprotsenti ning mõlemaga saab ka näiteks kodune Pilates lihastreeninguna Sind aidata. Et püsida tugev ja terve aastast aastasse, on aga kehakaalu kõrval oluline keskenduda ka just Sinule sobivate liikumisviiside leidmisele. Soovin, et teaksid, et kui leiad liikumisviisid, mida naudid, tagad ka järjepideva tegutsemise ning välistad vajaduse juurelda erinevate numbriliste indikaatorite üle. Niisamuti nagu Pilates kinkis minule Josephi tsitaadi tõestuseks "uue" keha, tõi see minuni tänaseks juba 10 aastat kestva kaaluvaba elu. Tahaksin soovitada seda Sinulegi!


bottom of page