top of page

Treenigem targalt!

"Aitäh, armas Kerttu, Sulle, et aitad meil enda eest hoolt kanda! Kui saab jälle hoo sisse, siis on ikka reaalselt tunda, et asi on kontrolli all ja saab ka need valusad kohad pehmeks liigutada. Ning loodan samuti, et jaguks ikka järjepidevust. Päikest Sulle!" - Aili -


Tere, mu armas Pilatese harrastaja ja huviline!

Võnkudes veel tänagi tarkusepäeva lainetel, on eriti hea arutleda ja mõtiskleda ka targalt treenimise teemadel. Uus õppeaasta on meie sekka toonud palju uusi treenijaid, Pilatese katsetajaid ning uudiskirjade ja blogi lugejaid. - Sooviksin südamest tervitada siin teid kõiki ning kinnitada, et just nii nagu loeb iga liikuv minut, loob iga loetud väärtuskiri Sinu jaoks teadlikkust targema enesehoolduse ja treenimise teekonnal.

Tänases postituses võtame vaatluse alla fraasi "targalt treenimine" ning ühes sellega sooviksin kinkida Sulle lisatõuke koduse Pilatese harrastamiseks ning motivatsiooni liikumaks nii, et hoitud ja hooldatud saab nii Sinu keha kui ka vaim, nii Sinu lihased kui ka liigesed, nii Sinu süda kui ka kopsud, nii Sina ise kui ka kaudselt kõik need, kes Sinu ümber vajavad, et oma "tassikesest" neilegi jagaksid.

Mõnusat lugemist, inspireerumist ja mõnusaid kohtumisi matil oodates, Sinu Kerttu

 

Soovituse "treeni targalt" tähendus ja sisu võivad olenevalt treenerist või adressaadist erineda, ent kindel on see, et iga treener peab silmas seda, et treening peaks olema tõhus. Pilatese õpetajana tahaksin mina seda fraasi Sinu jaoks laiendada, lisades juurde omajagu nüansse treeningu nauditavusest kuni mõjuni rühile ja vaimsele tervisele.

Kas targalt treenimine tähendab seda, et kulutame minimaalse ajakuluga maksimaalselt kaloreid? Või seda, et higi katab keha ning kukume hiljem rampväsinult ja/või lihasvaluga siruli? Kas targalt treenimine tähendab ehk seda, et treening on turvaline ning puudub oht end üle koormata või vigastada? Kas targalt treenimine võiks olla tasakaalukas liikumine, mis ei nõua "ninast-veri-välja" pingutust, vaid on parajalt eneseületust nõudev, ent seejuures mõõdukas ning nauditav? Kas targalt treenimine võiks olla seegi, et tunned hiljem, et see treening "andis" Sulle enam kui "võttis"? Kas targalt treenimine võiks tähendada sedagi, et Sa teed oma treeningu seal, kus parasjagu oled, vältides "mul-ei-ole-aega" vabandusi? Kas targalt treenimine peaks olema see, mis toob Sind oma keha eest hoolitsema ikka ja jälle aastakümneid järjest, mitte ei tekita "appi-ma-ei-taha/ suuda/ jaksa" reaktsiooni?

Olen enam kui kindel, et eeltoodud küsimustele vastaksid Sina, mu hea Pilatese sõber, umbes täpselt niisamuti nagu mina isegi. Kui oled juba jõudnud siia meie vahvale soodsa koduse Pilatese lehele, siis tõenäoliselt oledki ehk juba tundnud, et Sinu keha vajab rapsimise ja lõhkumise kõrvale ka teadlikku, tasakaalustatud, mõtestatud ja mõnusat liikumist Pilatese näol. (Siinjuures tahaksin rõhutada märksõna "tasakaal", sest üks ei välista teist ning aeg-ajalt on ka toredad rapsivad sakutused täiesti omal kohal.)

Kõneldes täna aga Pilatesest targa ja teadliku treenimise kontekstis, sooviksin Sulle siiasamasse tuua punkthaaval välja põhjuseid, miks Pilates võiks Sinu jaoks sisustada soovituse "treeni targalt!":

  • Joseph Pilates teadis, et hoides oma füüsilist keha vormis, tunneb selles end paremini ka meie meel. "Pilates is complete coordination of body, mind and spirit," on Joseph öelnud.

  • Pilatese abil teed pika pai oma luu- ja lihaskonnale, ilma ohuta seda üle koormata või vigastada.

  • Pilates leevendab rühiprobleeme, treenides tugevamaks keha nõrgemaid lihaseid ning aidates lõõgastuda ülekoormatud lihastel.

  • Pilates aitab vältida tarbetuid lihaspingeid ja -valu, väsimust, liigeseprobleeme ning pea- ja seljavalu.

  • Pilatese harrastamine toob kaasa meeleolu paranemise, suurenenud energia ja negatiivsete mõtete kadumise, tagades lisaks paremale füüsilisele vormile emotsionaalse heaolu. Hea treening ei tekita halba enesetunnet!

  • Pilates õpetab tervislikult hingama, sest korrektne hingamine tagab efektiivse vere (sh aju ja lihaste) varustamise hapnikuga, aitab kehal ja vaimul keskenduda talle antud ülesannetele ning aitab vältida ja lõdvestada ebavajalikku pinget, eriti õlavöötmes, kaelas, rinnakus ja seljas.

  • Pilates kui kontrollitud liikuvusharjutuste tegemine on enam kui piisav venitamine Sinu kehale.

  • Lihastreening on hädavajalik kaalu alandamiseks, sest lihased tarbivad rohkem energiat ja kiirendavad ka ainevahetust. Pilates kui lihastreening aitab kiiremini rasva põletada kui aeroobne treening, sest kulutab kaloreid ka taastumise ajal, mil lihased kasvamiseks ja taastumiseks energiat kulutavad.

 

Kui Sa veel ei ole koduste Pilatese treeningutega alustanud, siis see võimalus on Sinu jaoks alati olemas!

Pilates on treeningmeetod, mis sobib east, soost, vanusest ja füüsilisest ettevalmistusest sõltumata, kõigile!

Koos minu ja koduse Pilatese abiga saavutad tugeva, vastupidava, pingetest ja valust vaba, vabalt liikuva, kena rühiga ning tasakaalus keha.

 

OLEN OI-KUI-TÄNULIK, KUI JAGAD OMA PILATESE RÕÕMU, MÄRKIDES MIND KA OMA SOTSIAALMEEDIAS!







bottom of page