top of page

Pea ja kaela asendi põhimõttest

"Physical fitness can neither be achieved by wishful thinking, nor outright purchase."

Joseph H. Pilates

Mu armas treenija,

Nii oma sotsiaalmeedias kui ka siin postitustes olen alati püüdnud rõhutada mõtet, et treening ei peaks ega tohiks olla "piin" või hirmus, ebameeldiv kohustus - trenn ja liikumine võiksid olla rõõm, nauding ja loomulik osa igapäevasest enese eest hoolitsemise rutiinist nagu on seda näiteks hambapesu.

Kolme lapse töötava emana tean ja mõistan täielikult, et liikumisele aja, motivatsiooni ja energia leidmine nõuab isemoodi "logistikat", kuid ma südamest loodan, et üha kasvav hulk lühemaid trenne meie treeningute lehel tulevad Sulle planeerimisel appi. Ning nagu kirjutas mulle armas klient Karita, siis kehtib treenideski vana hea ütlus: "algul ei saa vedama, pärast ei saa pidama".

"Kuna mul on sageli raske trenni jaoks aega leida,

siis Sinu 20 minuti kodused kavad ei jäta küll enam mitte ühtegi vabandust viilimiseks.

Ja kuna süües kasvab isu, siis tavaliselt võimlen ikka veidi pikemalt."

Tänaseks oleme uudiskirjades ja blogis juttu teinud juba 4 põhiprintsiibist, millele treeningutes keskendume: hingamise põhimõte ning vaagna asendi, roidekorvi asendi, abaluude stabilisatsiooni ja asendi printsiibid. Ma tõeliselt usun, et Pilatese põhiprintsiipidest kõnelevad uudiskirjad ja postitused suudavad pakkuda Sulle ühtaegu nii huvitavat lugemist kui ka treeningmotivatsiooni ning mis peamine - muuta Sinu treeninguid veel efektiivsemaks ja tervislikumaks. Kui Sa veel ei ole jõudnud Pilatese põhimõtete kohta lugeda, siis seda saad teha, klikkides siia: https://www.treenikerttuga.com/blog


Millest me veel ei ole aga rääkinud, on pea ja kaela asendi põhimõte, ent mis ometi on eriti tänases nutiseadmete keskses maailmas ääretult oluline nii laste kui ka täiskasvanute kontekstis.

Head uudistamist!

 

Inimese lülisammas on eest-tahavaates sirge, kuid külgvaates väljavenitatud topelt S-tähe kujuga ehk eristada võib 4 füsioloogilist kumerust: kaela- ja nimmeosas ettekumerus ehk lordoos, rinnaosas tahakumerus ehk küfoos, rist- ja õndraluuosas taas tahakumerus. On oluline teada, et kehaosade õige paiknemine teineteise suhtes tagab kõikide organite normaalse funktsioneerimise. Lülisamba õige asendi korral on rindkereelundid kaitstud ning kopsud ja süda saavad normaalselt talitleda. Hea rüht koormab ka võimalikult vähe sidemeid, lihaseid ja liigeseid; lisaks võib rühti pidada ilu ja tervise väljenduseks ning meeleolu peegelduseks. Kaelalordoos on esimene kumerus, mis areneb juba inimese esimestel elukuudel, kui laps hakkab kõhuliasendis pead tõstma. Ideaalis säilitab kael elu jooksul oma loomuliku nõgususe ja pea asetseb külgvaates täpselt õlgade kohal, samal vertikaalteljel.

On oluline teada, et vale pea asend põhjustab survet kaelapiirkonna lülivaheliigestele ja kudedele, mille tulemuseks võib olla verevarustuse halvenemine ja sagedased peavalud.*

Pilatese üks paljudest eesmärkidest on rühi parandamine ning seda ka kaela ja pea asendile tähelepanu pöörates. Sooviksin paluda, et pööraksid oma pea ja kaela asendile tähelepanu kõiki harjutusi sooritades ning et osa Sinu fookusest oleks alati kaela pikendamisel ja kaela pinge vähendamisel.

Pilatese harjutuste puhul on oluline jälgida, et ei tekiks liigset lõua ettenihkumist ning tuleks vältida kaela ülesirutust ehk "pea kuklasse" tõmbamist. Treenerina võib sageli näha, kuidas ebatervisliku rühi puhul on kadunud oskus kaela sirutada ning sirutusi sooritatakse vaid lõuga tõstes. Soovin, et sirutaksid kaela alati rohkem kuklast, vältides nii lõua tõstmist kui ettenihkumist!

Kas teadsid, et kehahoiu parandamise kaudu on võimalik parandada oma füüsilise vormi kõrval ka vaimset seisundit?

Korrektne kehahoid tagab nii hea tervise kui välise ilu! Kindlasti tasub kõrva taha panna, et hea rühi aluseks pole mitte niivõrd lihaste absoluutjõud, vaid hea elastsuse, piisava tugevusega ja ühtlaselt tasakaalustatult arenenud lihased - seda kõike pakub Sulle järjepideval, samal ajal mõõdukal treenimisel Pilatese treeningmeetod!

Miks mitte parandada oma tervist ja väljanägemist vaid kerge pingutusega?!;)


*Kasutatud allikas: Kaja Hermlin "Kehahoiu ABC"

bottom of page