top of page

Rahvusvaheline pilatese päev!

"Kevadel alustasin pilatesega esimest korda ning alguses arvasin, et see trenn on mõeldud painduvatele inimestele. Kui olin mitu kuud korralikult järjest trenni teinud sain aru, et tegelikult sobib see kõigile. Vahepeal, kui jäi suurem paus pilatesega sisse, sain aru, kui palju pilates mulle on andnud ning juba peale ühte trenni tundsin end paremini." 


 

Tere kaunist laupäeva, mu armas treenija!

 

Kirjutan Sulle täna, ebatavaliselt laupäevasel päeval, sest täna on üks tõeliselt eriline päev pilatese õpetajate ja harrastajate kogukonnas! - Nimelt on täna rahvusvaheline pilatese päev, mis on  sündmus, mida maailma pilatese kogukond tähistab igal aastal mai kuu esimesel laupäeval ning mille eesmärk on tutvustada pilatese treeningmetoodikat ja tõsta inimeste teadlikkust pilatesest. Just täna on see päev, mil võiksime kindlasti nautida liikumist, milles on ühendatud keskendumine, kontroll, tasakaal, hingamine, täpsus, jõud, liukuvus ja sujuvus.

 

Kevad on toonud meile juurde palju uusi treenijaid, palju uudiskirjade ja Facebooki grupi huvilisi ning seega uusi pilatesesõpru. On suur rõõm ja au tervitada teid kõiki treenikerttuga.com koduste treeningute lehel! Tahaksin kõigile ikka ja jälle südamele panna, et enese eest hoolitsemine ei ole mitte isekas, vaid on isetu tegu, sest oma tassi täites ning oma tervise eest hoolitsedes, kannad hoolt ka oma lähedaste ja Sulle oluliste väärtuste eest! Tühi kott püsti ei seisa, niisamuti nagu ei saa kallata tühjast tassikesest, eks!

 

Olgugi, et nii mõnigi pikaajalisema staažiga treenija on härraga juba "tuttav", tahaksin täna taas tutvustada teile meest, kellest kõik alguse sai - Joseph Hubertus Pilatest, kes on Pilatese treeningsüsteemi looja.

 

Põnevat lugemist, jätkuvat inspireerumist ning kohtumiseni ikka matil!

 

Sinu Kerttu


 

Võib-olla oled Sa arvanud, et Pilates on aegade jooksul erinevate inimeste poolt kujundatud moetreening nagu aeroobika? Äkki oled Sa pidanud seda hoopiski vaimseks praktikaks nagu jooga? Või oled Sa hoopis mõelnud, et see on eranditult naiste venitus- või hingamismeetod?

 

Kas teadsid, et Pilates on juba üle-eelmisel sajandil Joseph Hubertus Pilatese poolt loodud geniaalne treeningmetoodika, mis algselt kandis nime kontroloogia?

 

Joseph Hubertus Pilates sündis 9. detsembril 1883. aastal Saksamaal. Väikest haiglasevõitu poissi vaevasid lapseeas mitmed terviseprobleemid, sealhulgas reuma ja astma. Hoolimata paljudest tervisemuredest, unistas Joseph juba väikse poisina siiski tervest, tugevast ja osavast kehast, mistõttu sidus ta end isa eeskujul varakult võimlemise ja spordiga.

 

Juba 14-ndaks eluaastaks oli põdurast lapsest saanud suurepärases füüsilises vormis noormees, kes võis oma treenitud lihaskonnaga anatoomiaõpikute koostajaile poseerida. Muuhulgas hakkas Joseph tegelema kulturismiga, tegi tutvust selliste võitluskunstidega nagu ju-jutsu ning poks, suusatas ja leidis rakendust tol ajal populaarses tsirkuses, kus puutus muuhulgas kokku Euroopas veel vähetuntud nähtustega -  jooga ja meditatsiooniga.

 

Kõik ülalmainitud füüsilise võimekuse parandamise teekonnal kogutud teadmised ja kogemused mõjutasid mõistagi edaspidi Pilatese kui treeningsüsteemi kujunemist.



Esimese maailmasõja ajal viibis Joseph Pilates vangilaagris, kus suuresti olude sunnil leidis ta end sõjaväehospitalis taastusravitreeneri rollist, aitamaks vigastatud sõdureil taastuda. Just sealt said paljuski alguse tänapäevased mattidel tehtavad harjutused. 

 

Pärast sõda kodumaale naastes oli Joseph ka piisavalt hea poksija, et astuda üles profimatšides ja seejuures avada oma poksikool. Hiljem võeti andekas mees aga Hamburgi politseisse enesekaitse- ja taastusravitreeneriks. 

 

Pilatese süsteemi kujunemisele aitas kahtlemata kaasa asjaolu, et Josephi naine Clara Pilates oli hariduselt meditsiiniõde. On arvatud, et just Clara andis süsteemile leebema ja sõbralikuma tausta, mis soodustab seniajani Pilatese kui justkui esialgu mehelt meestele loodud treeningu ülemaailmset levikut igas eas inimeste ja ka paljuski naiste seas. 



Nüüdisaegsed neurofüsioloogid, kes on moodsa tehnoloogia abil Pilatest uurinud, tunnistavad, et Joseph mõistis omal ajal instinktiivselt paljutki inimese keha funktsioneerimisest, arendamisest ja taastumisest.

 

Joe Pilates püsis heas füüsilises vormis peaaegu elu lõpuni ja suri 1967. aastal 83-aastasena. Mõned seniajani trennides kasutatavad harjutused on välja töötatud just taastusravi jaoks ning on au sees ka kaasaegses füsioteraapias. „Olen oma ajast 50 aastat ees,” uhkustas juba üsna eakas ja üksjagu kuulsust võitnud Joe Pilates enne oma surma haiglas. 




Minul kui Pilatese õpetajal ei jää loomulikult muud üle, kui Josephiga nõustuda - olen iseenda peal tundnud ja kogenud, et see treeningsüsteem tõesti on geniaalne ning üks tõhusaimatest ka tänases, ometi nii variatsiooniderohkes maailmas!

 

Kui Sa juhtumisi veel ei ole treeningutega alustanud või ühtki Pilatest proovinud, siis see võimalus on Sinu jaoks alati olemas! Pilates on treeningmeetod, mis sobib east, soost, vanusest ja füüsilisest ettevalmistusest sõltumata, kõigile!

 

Koos koduse Pilatese abiga saavutad tugeva, vastupidava, pingetest ja valust vaba, vabalt liikuva, kena rühiga ja tasakaalus keha. 



bottom of page