top of page

Hingamise põhimõttest

"Breathing is the first act of life and the last. Our very life depends on it."

Joseph Pilates

Alustades Pilatese treeningutega, märkad peagi, et lisaks liigutustele ja harjutuste metoodikale on Pilateses suur rõhuasetus hingamisel. Nii mina kui ka teised Pilatese treenerid juhendavad Sind kord sisse, kord välja hingama ning seda mõnes harjutuses ühtmoodi, teises teistmoodi. Sageli võib ka üht ja sama harjutust sooritada erinevalt hingates, muutes seeläbi harjutuse fookust ja lihastööd.

Täna tahaksin Sulle selgitada lähemalt Pilateses kehtivat hingamise põhimõtet ning arutleda teemal, miks on tõhusaks treenimiseks oluline sellest põhimõttest kinni pidada.

 

Joseph Pilates (pildil 82a) uskus, et korrektsele ja täielikule hingamisele keskendumine on enam kui oluline ehk suisa hädavajalik. Ühes intervjuus on ta rõhutanud, kuivõrd kahetsusväärne see on, et miljonid inimesed ei õpigi kogu elu jooksul korrektse hingamise kunsti.

Korrektne hingamine tagab efektiivse vere (ja seeläbi lihaste) varustamise hapnikuga, aitab kehal ja vaimul keskenduda talle antud ülesannetele ning aitab vältida ja lõdvestada ebavajalikku pinget, eriti õlavöötmes, kaelas, rinnakus ja ülaseljas. Sügav ja põhjalik väljahingamine aga aitab aktiveerida kere stabiliseerivaid süvalihaseid, mis on üks Pilatese põhieesmärkidest.

Soovin, et õpiksid Pilatese abil kasutama n-ö 3D-hingamist: et sisse hingates tunneksid rindkere "paisumist" ja avanemist nii ette, külgede kui ka selja suunas. Eriti naised kipuvad sageli vaid rinnaku esikülge, n-ö dekoltee suunal, hingama, jättes kasutamata oma kopsude ja rindkere täieliku potentsiaali.:)

Mis oleks, kui sellesama postituse lugemise ajal teeksid minuga koos väikese sissehingamise eksperimendi?

  1. Istu mugavas asendis ja hinga nina kaudu kopsud õhku täis nii, et tunned, kuidas roidekorv kerkib, avaneb ja paisub eest, rinnaku ja dekoltee suunas!

  2. Järgmise sügava sissehingamise ajal proovi tunnetada, kuidas hingad kaenla alla nii, et roidekorv paisub laiusesse külgede suunas!

  3. Nüüd proovi aga hingata selja poole abaluude vahele ja tunnetada selja kasvamist laiemaks!

  4. Oledki kõik 3 suunda "läbi hinganud"! Ja nüüd proovi sügava hingetõmbega rakendada kõiki 3 suunda!

 

Täielik ja terviklik sissehingamise tehnika tagab Sulle lühikese ajaga hea enesetunde ning võib aidata vabaneda nii mõnestki pingest, murest või valust. Olen rõõmus ja tänulik, kui praktiseerid järgmiste treeningute ajal juba n-ö 3D-hingamist!

Et mitte Sind täna infoga üle uputada, jõuame korrektse väljahingamise juurde aga juba järgmises postituses!;)

bottom of page