top of page

"Kasuta või kaota!"

Tere, mu armas treenija!

Päike särab juba veidi eredamalt ning hoolimata kaunist lumevaibast, võib õhus täheldada ka killukest kevadet. Oma keha ja vaimu eest hoolitsemine võiks loomulikult prioriteet olla igal ajal, kuid minu hinnangul on varakevad kohe eriti inspireeriv "kättevõtmise aeg".

Veebruar kui sõbrakuu võiks olla iseendaga sõbraks saamise kuu ka ainuüksi seetõttu, et suvekuumuseni on veel mõnusalt aega ning kehasse kergustunde loomisega ei pea kiirustama.

Käesolev postitus on pühendatud liikumisele laiemalt ning pika teooria asemel tahaksin Sinuni tuua väikeseid ja lihtsaid mõtteid, miks just Sina võiksid just täna alustada liikumisega!;)

Enne tänast teemat kordan igaks juhuks siis ka veel üle, et teadlikkus kasvatab treeningu efektiivsust ning oma teadlikkust treenimise ja Pilatese osas saad tõsta blogi abil, mis on vaid nupuvajutuse kaugusel siin: https://www.treenikerttuga.com/blog


Head uudistamist ja ikka palju rõõmu liikumisest!

 

Ilmselt mäletame kõik kooliajast, et elusloodus tervikuna suudab kohaneda üllatavalt eripalgeliste tingimustega. Kohanemine sõltub arvukatest, üksteisest sõltumatutest teguritest, kuid laias laastus võib tõdeda, et organism talitab kohanemisel alati tervikuna.

Rääkides kohanemisest keha ja treeningu kontekstis, on ühtaegu oluline ja ka äge tuua esile kahte väga lihtsat fraasi: "use it or lose it" ehk "kasuta või kaota" ning "motion is lotion" ehk sisuliselt tõlkides "liikumine toidab". Ma väga soovin, et võtaksid just need põhimõtted endaga tänasest uudiskirjast motivatsiooniallikateks kaasa!

Inimese keha peab olema liikumises, et püsida tugev ja terve just sellesama kohanemisvõime tõttu. Kui Sa pakud oma kehale keskkonda, kus ta peab liikuma ja taluma erinevaid koormusi, siis Sinu keha kohaneb selle keskkonnaga, tugevneb, kasvatab jõudu, vastupidavust, luu kvaliteeti ning liigeste taluvust. Kui Sa aga pakud oma kehale keskkonda, kus koormuseid ei ole ega tule, siis teeb keha peagi järelduse, et lihastugevust ei ole vaja, tugevaid luid ei ole vaja, liigeste liikuvust ei ole vaja jne. Eeltoodu võibki võtta kokku fraasiga "kasuta või kaota" - tegevusetus ja passiivsem eluviis viib ruttu lihastoe ja luude, kokkuvõtlikult ka kere tugevuse ja vastupidavuse kadumiseni.*

Uuemad teadusuuringud rõhutavad eeltoodud mõtet koguni vigastuste ja (krooniliste) valude ravis - isegi, kui kude on vigastatud, vajab ta koormust, et paraneda ja taas tööle asuda. Ilma koormuseta struktuurid ei parane ning organism pigem "kaotab". Niisiis tulebki mängu ka meie teine kauni kõlaga ingliskeelne fraas "motion is lotion", mis sisuliselt tõlgituna tähendab, et liikumine toidab. Nii, nagu toitained toidavad Sinu keha, toidab seda liikumine, mistõttu tasuks peast heita mõtlemine, et liikumine justkui kulutab (nt liigeseid) - liikumine on kui võie või "toit" Sinu kehale, mida kasutades Sinu keha mitte ei kulu, vaid toitub, kohaneb, areneb ja püsib kauem terve, hoolimata Sinu hetkevanusest!*


Kokkuvõtlikult tahaksin Sulle täna, nii nagu alati, aga veel rõõmsamalt ja entusiastlikumalt ekraani vahendusel hüüda: "Kohtumiseni treeningul või liikudes!". Veelgi parem - too liikumise juurde ka Sulle lähedane inimene ja liikuge koos!;)


* Kasutatud allikas: podcast "Kolme peaga biitseps"


bottom of page