top of page

Kõige ilusamast ametist!

Tere imekaunist päeva, armas pilatese-huviline!

Tähistamaks kõige ilusamat ametit maailmas, on mul suur rõõm pärast mõningast pausi Sinu juurde pilatesejuttudega tagasi tulla. Oled Sa ema, vanaema, või tütar, teadagi ei seisa püsti tühi kott ega ole võimalik kallata tassikesest, mis on tühjavõitu. - Pilates on treeningmeetod, mis aitab hoida Sind tasakaalus nii vaimselt kui füüsiliselt, et Sind jaguks enam ka kallitele! Täna tahaksingi Sulle natuke meelde tuletada ning südamele panna, miks on meil, emadel, eriti oluline endi eest targalt ja hästi hoolitseda.

Mõnusat lugemist, tänudega usalduse eest ja kohtumisteni ikka matil!

Sinu Kerttu

 

Emadena loome väärtussüsteemi, milles kasvavad meie lapsed, töötame väsimatult öid ja päevi erinevates rollides nii tööelus kui kodus, pakume hoolt, tuge ning armastust kõigile, kes seda parasjagu vajavad, ning žongleerime oskuslikult ja ennastohverdavalt erinevate kohustuste vahel. Kas mäletad, et iga lennureisi hakul rõhutatakse lennukis hapnikumaski asetamist esmalt endale, et alles seejärel saaksime abistada teisi?! Kas oskame seda põhimõtet ka igapäevasesse olmekaskaadi kaasa võtta?

Usun, et ma ei erine Sinust palju, tunnistades, et tõepoolest kipub enese tervise ja heaolu esikohale seadmine sageli ununema. Olles juba looduse poolt loodud empaatilisteks ning instinktiivselt hoolivateks, tunneme naistena sageli, et tagamaks harmooniat nii kodus kui väljaspool seda, peame teiste vajadused just esmajärjekorras rahuldama. Ent kas meist on siiski rõõmu või "kasu", kui oleme iseend unarusse jätnud? Kas hoolimatus enese soovide ja vajaduste suhtes on eeskuju, mida tahame anda oma lastele ja lastelastele? Kas tahame, et meie kallid näeksid meid kurnatuna või hoopis laetu, energilise, rõõmsa, terve ja särasilmsena? Kas soovime, et meie lähedased ei peaks meie heaolu pärast iial muretsema?!


 

Joseph Pilates teadis, et hoides oma füüsilist keha vormis, tunneb selles end paremini ka meie meel. "Pilates is complete coordination of body, mind and spirit," on Joseph öelnud. Minu "supervõimeks" ehk võtmeharjumuseks on liikumine ja pilates - kui minu päevas on treening, kas või 5-10 minutit, siis lisaks paremale füüsisele, olen ma motiveeritud tervislikumalt toituma; liikumise ja tervisliku toidu koosmõjul on mul sootuks rohkem energiat ja vähem meeleolukõikumisi, olen paremas tujus, parem ema, naine, kaaslane, sõber, koduperenaine ja ettevõtja; keskendun paremini ning ka magan paremini.

Täna sooviksin rõhutada Sullegi, et pilatese abil teeb iga ema või vanaema pika pai oma luu- ja lihaskonnale, ilma ohuta seda üle koormata või vigastada. Pilates aitab vältida tarbetuid lihaspingeid ja -valu, väsimust, liigeseprobleeme ning pea- ja seljavalu, tuues kaasa meeleolu paranemise, suurenenud energia ja negatiivsete mõtete kadumise, tagades lisaks paremale füüsilisele vormile emotsionaalse heaolu. Enese liigne piitsutamine ei peaks meil, emadel, harjumuseks olema! - Hea treening ei tekita ju iial halba enesetunnet!

Pilates õpetab tervislikult hingama, sest korrektne hingamine tagab efektiivse vere, sealhulgas aju ja lihaste, varustamise hapnikuga, aitab kehal ja vaimul keskenduda talle antud ülesannetele ning aitab vältida ja lõdvestada ebavajalikku pinget, eriti õlavöötmes, kaelas, rinnakus ja seljas. Lisaks on pilates kui lihastreening oluline kaalu alandamiseks, sest lihased tarbivad rohkem energiat ja kiirendavad ka ainevahetust.

Minu jaoks kujutab pilates endast treeningut ja meditatsiooni käsikäes ning lähedasedki teavad, et koduselt matilt naaseb rõõmsam, rahulikum ja tervemas vormis ema! Mis arvad, mida olen mina kinkinud igal aastal emadepäevaks oma pildil olevale kaunile emmele?




bottom of page