top of page

Räägime liigestest! Vol 1.

"Olen väga rahul, et Pilatese enda jaoks leidsin. Juba praegu tunnen, kuidas selg on tugevam ja õlgadest oleksin justkui laiemaks läinud. Iga harjutuse juures seletad väga ilusti ära, kuidas seda õigesti teha. Käisin hiljuti füsioteraapias ja harjutused ning tehnika sarnased, nii et need peavad head olema minu jaoks. Ma pole kunagi varem osanud panna rõhku hingamisele ja kehahoiaku tähtsusele. Suured tänud selle suurepärase programmi eest!"

- Katrin -

Tere, mu armas Pilatese huviline!

Elades ajal, mil on ääretult oluline märgata nii vaimset kui füüsilist tervist enda sees ja enda ümber, teeme kodumaale kahtlemata väärtuslikema kingituse, panustades eeskätt tervisesse. Kes lennukiga on reisinud, see teab, et esmalt tuleb potentsiaalses ohuolukorras alati paigaldada hapnikumask enesele, et siis olla seeläbi võimeline abistama ka teisi, võib-olla nõrgemaid, enda ümber. Just sedasama mõtteviisi sooviksin, et oskaksime enam ka iseenda igapäevaellu kaasa võtta - hoolitsedes enese eest hästi ja täites n-ö enese tassikest, suudame me enam pakkuda kõigele ja kõigile meie ümber.

Täna tahaksin alustada Sinuga mõtisklusi ja arutelu liigeste teemal, sest just need luude vahelised ühendused muudavad luustiku paindlikuks ja võimaldavad meie kehal mitmel viisil liikuda. Usun, et ei peagi rõhutama, kuivõrd oluline on liigeste tervisele tähelepanu pöörata, sest pikendades liigeste eluiga, suurendame mõistagi iseenda tervena ja muretuna elatud aastate arvu.

Mõnusat lugemist, inspireerumist ja ikka liikumisrõõmu soovides,

Sinu Kerttu

 

Tahtmata Sind infoga üle koormata, ei peatu ma üleliia pikalt anatoomial, ent ometi on liikumismotivatsiooni ja teadliku treeningu kontekstis hea veidikenegi keha mõista. Teades pisut liigeste ehitusest ja toimimisest, saame targemaks ka sellest, kuidas neid hästi hooldada!

Liiges on luudevaheline ühendus, mis võimaldab luudel liikuda, ehk lihtsalt öeldes on liiges koht, kus luud omavahel kohtuvad ja kus suuremal või vähemal määral toimub liikumine. On hea teada, et terves liigeses luud omavahel päris kokku ei puutu, vaid luude vahele jääb veel olulisi struktuure: liigestes on luude otsad kaetud liigesekõhrega ja nende vahele jääb liigeseõõs, mis omakorda sisaldab liigesevõiet. Lisaks katab liigest sidekoest liigesekihn ehk liigesekapsel.

Kui kõhred ja liigesevedelik vähendavad hõõrdumist liikuvate osade vahel, siis liigesevedelik transpordib ka toitaineid. Liigesesidemed omakorda hoiavad luid üksteise küljes tugevalt kinni ja samas aitavad säilitada normaalset liikuvust, aidates ära hoida ka ebanormaalset liikuvust. (On hea teada, et põlveliigeses on eristruktuuridena ka meniskid, niisamuti nagu lülisambas on diskid, et avaldada amortiseerivat mõju.)


Kokkuvõtlikult tahaksin kinnitada, et inimkeha, sealhulgas liigesed, on uskumatult loogilised struktuurid, mille teadlik hooldamine ei ole "raketiteadus", vaid pigem lihtsalt kättevõtmise asi! Loe edasi, et teada saada, kuidas seda teha!

Kui eelmistes lõikudes vaatlesime liigese ehitust ehk seda, mis meie liigeste sees on, siis liigeste hoolduse kontekstis on ehk olulisemgi teada, mida liigestes ei ole. Kas teadsid, et liigeste sees on väga kehv verevarustus, mistõttu on ääretult oluline liigeseid palju liigutada?

Teadagi saab inimkeha vere kaudu toitaineid ja eemaldab jääkaineid, ent liigese toitumine on paraku veidi keerulisem. Nimelt asub liigesevedelik (ehk sünoviaalvedelik, mille eesmärk on transportida toitaineid ja vähendada hõõrdumist) liigeseõõntes, mis on vooderdatud sünoviaalmembraaniga.* Just seetõttu on liigese puhul ääretult oluline koormus - just koormus on see, mille kaudu liiges toitub, sest liikumise abil tekkiv surve pressib vajalikud toitained liigesesse läbi sellesama sünoviaalmembraani. Koormuse abil toodetakse juurde liigesevedelikku, surutakse välja jääkained ja viiakse liigesesse toitaineid.

Kokkuvõtlikult sooviksin, et paneksid täna kõrva taha info, et liigesed tõepoolest on loodud liikuma, sest kui liiges ei liigu, siis ta ka ei toitu ning muutub hapramaks. Liikumisega käivitub liigesevedeliku ehk võide tootmine, mis toimib muuhulgas nagu määrdeõli automootoris. Soovin väga, et teaksid, et liigesevõiet saab toota ainult inimese keha ise ning ainus, millega liigestele võide ja "toidu" tagame, on liigutamine! Nii, nagu toitained toidavad Sinu keha, toidab seda ka liikumine, mistõttu tasuks peast heita mõtlemine, et liikumine justkui kulutab (liigeseid) - liikumine on kui võie või "toit" Sinu kehale, mida manustades Sinu keha mitte ei kulu, vaid toitub, kohaneb, areneb ja püsib kauem terve, hoolimata Sinu hetkevanusest!



Ootan väga Sind endaga koos liigeseid tugevdama!


* Kasutatud allikas: podcast "Kolme peaga biitseps"

bottom of page