top of page

Venitada või mitte?

"Kas see Pilates ikka venitab ka?"

Tere, mu armas treenija!

Täna räägime venitamisest! - Jah, just sellest põnevast ja põletavast teemast ning küsimusest, mille kohta olen nii stuudios töötades kui ka sellesama Pilatese veebilehe kaudu enim küsimusi saanud. Nii mõnigi teist on veel enne treeningutega alustamist tundnud huvi, et kas see Pilates ikka venitab ka. Aga kas ta üldse peaks?

Kui Sind lisaks venitamisele huvitab ka muu treenimist, liikumist ja Pilatest puudutav teave, siis piilu kindlasti ka teisi blogipostitusi, eks!

Ilusat päeva ning kohtumiseni matil!

 

Venitamine on tervise- ja spordimaastikul väga populaarne teema, mis sageli vastukäiva infoga on ka tuliseid vaidlusi tekitanud. Mis on aga üldiselt akteptseeritud teadmine, on see, et venitamist saab jagada kahte kategooriasse: staatiline ja dünaamiline venitamine.

Staatiline venitamine tähendab liigese maksimaalses amplituudis hoidmist mingi aja vältel. Dünaamiline venitamine tähendab kontrollitud liigutuste sooritamist läbi liigese täisamplituudi. Dünaamilist venitamist võiks seega vabalt nimetada hoopis võimlemiseks või liikuvusharjutuste sooritamiseks ning tavainimene peab venitamise all silmas enamasti staatilist venitamist.*

Kas Sa aga teadsid, et tegelikult ei aita staatiline venitamine ennetada/vältida vigastusi ega ka lihasvalu? Kas teadsid, et see võib sooritusvõimele hoopis negatiivselt mõjuda? Kas teadsid, et staatiline venitamine on sageli liigne tegevus, mis on rohkem sotsiaalkultuuriline trend kui füsioloogiline vajadus? Kas teadsid, et liiga "lahtised" liigesed ehk suur liikuvus võib hoopis olla ohuallikaks? Kas teadsid, et staatiliselt venitades me tegelikult ei muuda üldse, ei grammivõrdki, oma lihaste pikkust? Kas usud, et Pilates kui kontrollitud liikuvusharjutuste tegemine on enam kui piisav venitamine?

Eeltoodud küsimustega proovime süvitsi minna järgemööda ka järgmistes postitustes, ent praegu tahaksin Sulle rõhutada, et meie treeningud sisaldavad piisavalt dünaamilisi venitusi, mis tekitavad mõnusa ja kerge enesetunde, ent ei tee kindlasti Sulle kasu asemel kahju. Lisaks tahaksin, et paneksid kõrva taha, et just sellisel moel venitamisest on Sinu kehale enam kui küll! - Me liigutame oma liigeseid teadlikult ja kontrollitult täisamplituudides, parandades seejuures jõudu ja vastupidavust koos kosutava hingamispraktika, teadlikkuse ning keskendumisega. Mis võiks olla parem?!;)

 

Soovin Sulle imeilusat, aktiivset, liikumis- ja naeratusterohket uut nädalat! Sinu Kerttu

 

* Kasutatud allikad: füsioterapeut Taavi Metsma, podcast "Kolme peaga biitseps", PM Tervis.

bottom of page