top of page

Kolmapäevased Kolm!

Tere kaunist kolmapäeva, mu armas Pilatese-huviline!

Tänasega saab järjekordselt murtud ühe suvise nädala selgroog, ent minu ja Pilatese ülesandeks on ikka jätkuvalt Sinu lülisambale ja kogu kehale, mis on ka ju hinge koduks, head teha! Ehk on just täna suurepärane päev teha koduse treenimise abil pai oma lülisambale, tagades seda toestavate, sirutavate ja painutavate lihaste tasakaalustatud jõud ja areng?!

Säilitamaks Sinu treeningmotivatsiooni, jõuab Sinuni aeg-ajalt just kolmapäeviti lühike, vaid kolmest motiveerivast mõttest koosnev väärtuskiri, mis ahjusoojana Sul käsil ongi. Vahel on need Teie endi tagasiside või mõtisklused, vahel mõni inspireeriv tsitaat, vahel mõni tore mõte, mis minul endal meelel või mis loetust/kuuldust kõrva taha pandud. Kindel on aga see, et kui pikad blogipostitused või terviseteemalised artiklid ei ole ajanappuse tõttu alati Sinu n-ö "teetassike", siis 3 lühemat mõtet on ehk abiks ikka!

Rohkeid ja rõõmsaid kohtumisi matil oodates,

Sinu Kerttu

 

Tänased "Kolmapäevased Kolm" on Sinu jaoks siin:

1. Mul on suur rõõm ja au jagada Sinuga Füsioteraapia Kliiniku tagasiside Pilatese treeningmeetodile pärast Pilatese töötuba füsioterapeutidele ning arstidele 30. septembril 2022. aastal:

"Kõik füsioterapeudid ja treenerid võiks elus omada väikest puutepunkti pilatesega. Kogu Joseph Pilatese poolt loodud süsteem on lihtsalt geniaalne. Kohati nii lihtne, samas nii uskumatult nüanssiderohke. Tegemist on vaieldamatult parima treeningsüsteemiga, mis aitab õpetada igakülgset kehatunnetust. Ühe harjutuse sooritamine kõigest kolme kordusega on vahest täiesti ideaalne ja piisav."

2. Eelmise nädala uudiskirjas rääkisime harjumustest ning ühtlasi jagasin Sinuga üht teaduslikult tõestatud ja toimivat nippi, kuidas tervislikku harjumust kujundada. Kas mäletad sõna "täideviimiskavatsus" (ing k implementation intention)?

Harjumus on teatavasti tegevus, mis on korduva sooritamise, sealhulgas, õppimise teel muutunud automaatseks või tavapäraseks. On aga hea teada, et harjumusi vallandavad sageli eri signaalid, millest kõige tavapärasemateks on aeg ja koht. Selleks, et tegevus muutuks automaatseks või tavapäraseks, on sestap igati kaval juurutada enda jaoks teatud signaale, mis vallandaks soovitud tervisliku harjumuse või vastupidi. Kas teadsid, et kui paned enda jaoks väga täpselt kirja, kus, mis päeval ja mis kell Sa kavatsed oma treeningu ette võtta ehk kui paned kirja nn täideviimiskavatsuse, siis oledki juba astunud suure sammu uue harjumuse kujundamise teel?!

3. Täideviimiskavatsuse kõrval on mõistagi oluline märkida sedagi, et uue tervisliku harjumuse kujundamine nõuab ka väikestviisi tarkust ning kavalust, sest vastasel juhul võib täideviimiskavatsuse elluviimine juba eos läbi kukkuda. Kui Sinu soovitud tegevus nõuab Sinult teatud pingutust (näiteks treening), siis mõtle, kuidas saaksid Sa selle enda jaoks võimalikult lihtsaks teha!

  • Näiteks võid treenimise kontekstis alustada lihtsalt ühe sirutuse või ühe harjutusega - tõepoolest üheainsa (!) sirutusega, mis kohe kindlasti ei nõuagi eriti suurt pingutust või ettevõtmist!

  • Soovi korral võid alustada koguni pelgalt trenniriiete selgapanekust või hoopis mati lahti- ja kokkurullimisest.

  • Võid treenikerttuga.com leheküljelt valida ka minitrenni, mille kestvuseks on alla 10 minuti.

  • Kui oled selle esmase nn "minipingutuse" enda jaoks juba rutiiniks loonud, siis lisa varsti sinna järgmine tegevus juurde, samuti imepisikese pingutuse näol ehk näiteks ühe sirutuse/harjutuse asemel tee juba kaks!

  • Pane tähele, et peagi-peagi oled loonud endale vägagi tubli treeningrutiini!



bottom of page