top of page

Kui sageli võiksime treenida?

"You will feel better in ten sessions, look better in twenty sessions, and have a completely new body in thirty sessions."

Joseph H. Pilates

Mu armas treenija,

Suurimad tänud, et oled minuga ning hoolitsed oma füüsilise ja vaimse tervise eest Pilatese treeningmeetodi abil! Tahaksin kinnitada, et ülaltoodud Joseph Pilatese tsitaat ei kujuta endast sugugi müüti, vaid olen ka omal kehal tundnud, kuidas järjepidev ja regulaarne Pilatese harrastamine võib keha suisa tundmatuseni muuta - lamedam kõht ja sihvakamad lihased on üks külg muutustest, kuid kordades kergem enesetunne, tervislik hingamisharjumus ja elastsem, liikuvam keha koos valu- ja pingevabadusega on jäämäe alumine osa.

Küsimus treeningute sagedusest võiks kuuluda "sageli esitatud küsimuste" rubriiki ning mul on suur rõõm võtta Pilatese peamiste põhimõtete tutvustamise järel see oluline teema lähema vaatluse alla. Kui Sinust on aga Pilatese põhimõtetest rääkivad postitused veel lugemata jäänud, siis saad neid lugeda siit: https://www.treenikerttuga.com/blog


Head uudistamist ja ikka palju rõõmu liikumisest!

 

Treeningu sagedust mõõdetakse treeningute arvuna mingis ajavahemikus. Et treening oleks pidevalt stimuleeriv nii kehale kui vaimule ning et alati säiliks eelmise treeningu toime tõttu saavutatud muudatused kehas, peaksime treenima teatud sagedusega. Küll aga on oluline arvestada, et olulise tähtsusega on nii treeningute endi kestvus, treeningute intensiivsus ning ka treeningute vaheline taastumisaeg. (Sellest, et ka viimane on oluline treeningu osa, võid lähemalt lugeda blogipostitusest pealkirjaga "Superkompensatsioon!".) Tahaksin, et võtaksid esmalt täna endaga kaasa teadmise, et rusikareeglina võiks olla nii: kui treeningud on Sinu jaoks intensiivsed, siis sagedus peaks vähenema; kui treeningud on lühikesed ja rahulikud, siis peaksime treenima sagedamini.

Eelnev rusikareegel kõlab küll loogiliselt, ent sageli ei oska me veel, eriti alustajatena, oma keha tunnetada ega mõista, kui palju on piisav. Et eelnevat rusikareeglit Sinu jaoks lahti mõtestada, siis võiks kokkuvõtlikult Pilatese treeningute puhul lähtuda järgmistest ideedest:

1) Kui Sinu jaoks on olulised või vajalikud kiired tulemused, siis võiksid treenida 3-5 korda nädalas. Kui Sinu päevakava mahutab pigem lühemaid, nt 20-minutisi treeninguid, siis võiksid treenida ka 5-6 korda nädalas. Lisaks oleks oluline Pilatesele lisada ka veidi kardiovaskulaarset liikumist ehk jalutuskäike, rattasõitu vms. Sellisel juhul võid tulemusi näha juba mõne nädala möödudes.

2) Kui Sinu jaoks ei ole oluline saavutada tulemusi väga kiiresti või oled alles treeningtee alguses ega soovi oma keha koheselt šokeerida, siis võiksid treenida 2-3 korda nädalas ja lisada mõõdukalt värskes õhus kõndimist. Tulemusi võid märgata mõne kuu möödudes. Kui enesetunne on hea ning keha ei reageeri suurte valuaistingute või pingetega, võid lisada nädalasse ka enam Pilatest.

2) Kui Sinu nädalas esineb ka teisi hobisid või liikumisi, näiteks pikad jalutuskäigud, kepikõnd, ujumine, suusatamine, rattasõit, tennis vms, siis on paras treenida 2-3 korda nädalas. Lühemate treeningute valimisel võib sagedus olla ka suurem ehk kuni 4 korda nädalas, kui Sinu keha seda soovib ning enesetunne on hea.

3) Kui Sinu nädalas leidub kõrge intensiivsusega trenne ning Pilates on Sinu jaoks pigem rahulikuks, venitavaks ja taastavaks lisatoeks, siis piisab ka 1-2 treeningkorrast nädalas.

Kokkuvõtlikult sõltub treeningute sagedus Sinu enesetundest ehk oluline on õppida oma keha kuulama. Lisaks sõltub treeningsagedus suuresti eesmärkidest, soost, vanusest, treeningmetoodikast, intensiivsusest, millega treenid ja isegi geneetikast. Teisisõnu, oluline on leida, milline sagedus töötab just Sinu elutempo, igapäevaste kohustuste ja tegevuste puhul hästi nii, et kehas oleks mõnus toonus ja samal ajal püsiks entusiastlik ja motiveeritud vaim!

Jäta ikka meelde ka ütlus, et ainuke Pilatese treening, mida me kahetseme, on see, mille tegemata jätsime!;)

bottom of page