top of page

Liigume "piisavalt" koos nr 2!

"Physical fitness can neither be achieved by wishful thinking, nor outright purchase."

Joseph H. Pilates

Tere kaunist päeva, mu armas treenija!

Kui eelmises postituses võtsime vaatluse alla Joseph Pilatese tsitaadi, mille kohaselt võiks tervis ja terve olemine olla pigem normiks kui erandiks, siis tänane ülaltoodud tsitaat kõlab tõlkes umbes nii: "Head füüsilist tervist ei ole võimalik osta ega saavutada soovmõtlemisega."

Pean tunnistama, et see on üks minu lemmiktsitaate ja meie oma vanarahva varamust võiks samaväärsena esile tuua vanasõna "Igaüks on oma õnne sepp". Mitte ükski treener ei saa viia meid paremasse vormi; ükski treener ei saa parandada meie tervist, rühti, enesetunnet, vastupidavust või painduvust; mitte ükski toitumisnõustaja ei saa teha meid saledamaks ning mitte ükski terapeut ei saa teha meid õnnelikumaks - see au, rõõm ja vastutus lasub eranditult ja ainult meil endil. Küll aga on meil õnneks võimalus ja voli tänapäeval kasutada nii paljusid abilisi ja "tööriistu" oma tervise ja õnne voolimisel!

Et mina kui Sinu truu "tööriist" ikka oma ülesannete kõrgusel püsiks, siis tänagi räägime kehalise aktiivsuse normidest ja müütidest Pilatese kontekstis ning muidugi ei jää kirjast maha veel üks vahva uuendus.

NB! Kui Sinust eelmine kehalise aktiivsuse normidest rääkiv postitus mööda läks, siis selle ning väga-väga palju kasulikku trenni- ja Pilatese informatsiooni koos käesoleva uudiskirja ja soovituslike nädalakavadega leiad vaid kliki kauguselt blogist ja sageli ka minu sotsiaalmeediast!

Rõõmsat lugemist ning kohtumiseni matil!

 

Eelmise nädala uudiskirjas selgitasime välja, et täiskasvanu peaks tegema vähemalt 2-l päeval nädalas lihaseid ja luid tugevdavaid harjutusi ning lisaks 150 minutit mõõduka intensiivsusega või 75 minutit tugeva intensiivsusega liikumist. Lisaks rõhutasin, et kehalise aktiivsuse norme võib täitsa vabalt täita ka väikese liikumispauside või nn "liikumisampsudena."

Küll aga on hoopis üks populaarsemaid teadmisi inimeste hulgas, et iga päev võiks koguda 10 000 sammu. Kas Sa aga teadsid, et sammud ei ole kõige olulisem mõõdik piisava kehalise aktiivsuse normi hindamisel? Kas teadsid, et 10 000 sammu soovitus pärineb 1965. aastast, mil üks Jaapani uudsete sammulugejate tootja võttis jaapani keeles kaunilt kõlava fraasi "10 000 sammu" brändinimeks ning ilma eriliste uuringute või teaduspõhise taustata sai just sellest turundusest soovitus alguse?

Muidugi sooviksin Sulle, armas treenija ja liikumishuviline, rõhutada, et igasugune aktiivsus, olgu see ka 1000 sammu kogumine, on parem kui inaktiivsus! Ent sooviksin tuua Sinuni ka teadlikkuse sellest, et tõstes oma liikumise intensiivsuse jalutamiselt kiirkõnni, sörkjooksu või jooksmiseni, parandad Sa oluliselt oma tervisenäitajaid ning täidad oluliselt kergema vaeva ja ajakuluga ka kehalise aktiivsuse norme (umbes 5 minutit jooksmist võrdub 25 minuti jalutamisega).*

Seega, kui Sul aega napib, siis vali mõõduka või tugeva intensiivsusega "liikumisampsud" - iga liikuv minut loeb! Kui Sinu harjumuseks on aga olnud 10 000 sammu kogumine, siis see on muidugi väga tubli saavutus ja jätka samas vaimus!

 

Kui liikumisnormid ja -müüdid taas üle vaadatud, on hea jätkata juba praktikas!

Seetõttu tahaksin jagada ka Sinuga väikest, ent loodetavasti motiveerivat uuendust: meie ühist digitaalset Pilatese ja liikumise treeningpäevikut Google Docs-is, mida võid soovi korral minuga koos täitma asuda.

Ootan Sind väga liituma siin!

 

Soovin Sulle ikka aktiivset, liikumis- ja naeratusterohket kevade jätku!

Sinu Kerttu



* Kasutatud allikas: podcast "Kolme peaga biitseps"

bottom of page