top of page

Lõpeta lause...!

Tere, mu armas treenija ja Pilatese huviline!

Tervitan Sind südamest ja soojalt, hoolimata sellest, kas oled juba aktiivne Pilatese harrastaja või veel tubli kõrvaltvaataja, kes alles kogub inspiratsiooni ja motivatsiooni alustamiseks!

Täna sooviksin kirjutada taas üle pika aja harjumuste kujundamise ja kujunemise teemal, sest usun, et see ei jäta treenimise kontekstis külmaks meist kedagi. - Seda, et vahel kaotame järje, eksime rajalt, langeme "ree pealt" või ei leia endas jõudu (taas)alustada juhtub erinevatel põhjustel ka parimate või tublimatega meist. Sooviksin Sulle kinnitada, et mitte kellelegi meist ei ole treeningmotivatsioon iga päev laes ning et see on enam kui normaalne, et vajame aeg-ajalt tuge kas distsipliinilt, lähedastelt või treenerilt!

Jätkates treeningharjumuse teemal toon Sinuni täna ka ühe väga praktilise nipi, kuidas iseend treeningteekonnal toetada. Ma südamest loodan, et tänane uudiskiri kingib Sulle just selle vajaliku lisatoe ja -tõuke, mis ehk järk-järgult jahedamaks ja pimedamaks muutuval sügisel vaja on!

Imeilusat kolmapäeva soovides ja kohtumiseni matil!

Sinu Kerttu

 

2001. aastal alustasid Suurbritannia teadlased tööd 248 inimesega, et juurutada neis paremaid liikumisharjumusi kahe nädala jooksul. Katseisikud jaotatid kolme rühma, millest esimesel, pelgalt kontrollrühmal, paluti lihtsalt jälgida, kui sageli nad trenni teevad. Teine rühm oli nn motivatsioonirühm, kus paluti katseisikutel jälgida niisamuti oma treenimist, ent muuhulgas lugeda informatsiooni treenimise kasulikkuse kohta. Viimases ehk kolmandas katsegrupis tutvustati ülesannet just niisamuti nagu teisele grupile, kuid lisaks paluti neil koostada plaan, millal ja kus nad järgmisel nädalal treenida plaanivad. Täpsemalt pidid kõik kolmanda rühma liikmed lõpetama järgmise lause: "Järgmisel nädalal treening ma vähemalt 20 minutit aktiivselt ... (päev, kellaaeg, koht)."

Eeltoodud uuringut on tutvustanud kirjanik James Clear oma vägagi inspireerivas menukis "Aatomharjumused". Usun, et Sindki väga huvitab, millised olid siis vastava uuringu tulemused.

Esimeses ja teises treeninggrupis treenisid 35-38% inimestest vähemalt korra nädalas. Huvitaval kombel ei omanud teisele katsegrupile jagatud treeningualane informatsioon märkimisväärset mõju. Kolmandas rühmas aga tegid vähemalt korra nädalas trenni tervelt 91% inimestest.

Teadlaste kõnepruugis on lause näol, mille katseisikud lõpetasid, tegemist täideviimiskavatsusega (ingl implementation intention) ehk plaaniga selle kohta, mida ja kus inimene plaanib teha. Harjumust vallandavad signaalid võivad olla väga mitmesugused, kuid kaks kõige tavalisemat neist on ikka aeg ja koht.*

Lähtudes meie ühise treeninglehe eesmärgist juurutada Sinus nii Pilatese- kui ka lihtsalt liikumisharjumust, sooviksin tänase uudiskirjaga anda Sulle kaasa kolmandale katsegrupile sarnase ülesande: ehk märgiksid Sinagi nüüd ja kohe üles oma järgmise nädala treeningplaani niisama põhjalikult nagu eeltoodud uuringus, nimetades nii päeva, kellaaja kui ka koha?! Ehk võiks antud lause lõpetamisest saada Sinugi salanipp, kuidas püsida terviseteekonnal järjepidev? Mis oleks, kui prooviksime seda teha üheskoos?

Soovides ikka ja alati olla Sulle toeks, jätan Sulle siia enda lause ja täideviimiskavatsuse: "Järgmisel nädalal treenin ma vähemalt 20 minutit aktiivselt igal hommikul pärast ärkamist umbes kell 6.30 oma magamistoas matil."

Aga nüüd on juba Sinu kord!;)


bottom of page