top of page

Milleks Sulle parem rüht?

Rüht ehk kehahoid on inimese harjumuslik kehaasend seismisel, istumisel ja kõndimisel. Sageli arvatakse, et rüht on kaasasündinud või midagi iseenesest mõistetavat, ent tegelikult ei ole rüht muutumatu, vaid kujundatav ja arendatav ning sõltub palju sellest, milline on inimese üldine kehaline aktiivsus.  

Rühti võib pidada meie esmaseks visiitkaardiks ning kehahoiakust peegeldub nii mõndagi meie sisemise heaolu kohta.

Täna räägimegi natuke lähemalt sellest, miks tasub oma rühti silmas pidada ja parandada ning kuidas Pilates saab sel teekonnal hindamatu kaaslane olla.

 

Hea rüht on enamasti aktiivne rüht. Hea rühi hoidmine eeldab tegelemist iseendaga ning aitab ennetada paljusid erinevaid vaevusi. Halba rühti seevastu iseloomustab lõtv kehahoid: sageli on lihased nõrgemini arenenud, pea langetatud, lülisammas kokku vajunud, kõht lõtv, abaluud tiivataolised ja teineteisest eemaldunud, õlavööde ebasümmeetriline.

Halb rüht on sisemise või välise mõjutuse tagajärg, mille sümptomiteks võivad olla peavalu, kaela- ja õlavöötme pinged, längus õlad, käte suremine, kangustunne seljas, muud liigesvalud, väsimus, sooritusvõime, tuju ja enesekindluse langus. Jah, ka kurbus, masendus või depressioon võivad peegelduda rühis. 

Selleks, et rühiprobleem ei hakkaks piirama Sinu elukvaliteeti ja liikuvust ega rikkuma Sinu enesetunnet, tuleb oma keha eest hoolt kanda ning Pilates on siinkohal tõeliselt tõhus ja turvaline valik!

Pilates aitab ennetada selgroo moondumist, halba rühti ja kroonilisi valusid, kuna me treenime teadlikult kere stabiliseerivaid lihaseid. Lülisammast sirutavate ja painutavate lihaste arengul on suur mõju kehahoiule, sest nad moodustavad lihaselise tugiaparaadi ehk elastse korseti. Sellesama tugiaparaadi ja korseti saavutamine ongi meie treeningute üks põhieesmärke - Pilateses treenitavad lülisambale lähedal asuvad lihased on kehale nii teljeks kui toeks.

 Hea rühi puhul on lülisammas õiges asendis ja kaitseb rindkereelundeid ning kopsud ja süda saavad normaalselt talitleda.

Pilates aitab Sul saavutada treenitud lihaseid, mis võimaldavad hoida ilusat rühti, mis omakorda aitab vältida tarbetuid lihaspingeid ja -valu, väsimust, liigeseprobleeme, pea- ja seljavalu.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et Pilates leevendab rühiprobleeme:

me treenime tugevamaks nõrgad lihased ja aitame lõõgastada ülekoormatud lihaseid. Tee iga päev mõned rühiharjutused ja sa paistad ilusam, enesekindlam ning oled oma tegemistes edukam!

Comments


bottom of page