top of page

Vaagna asendi printsiibist

Mu armas treenija,

Kui oled Pilatesega juba sina peal, siis oled Pilatese treeningmeetodi peamiste põhimõtetega juba tutvunud; kui aga oled alles Pilatese-teekonna stardijoonel, siis lisab põhiprintsiipidega kurssiviimine kahtlemata lisandväärtust ja efektiivsust Sinu treeningutele ning ühtlasi selle tulemuslikkusele.

Eelmistes postitustes keskendusime hingamise põhimõttele Pilateses ning rääkisime võrdlemisi süvitsi nii sisse- kui väljahingamisest ja täieliku ning tervikliku hingamise olulisusest nii trennis kui igapäevaelus. Kui hingamise printsiibi postitused Sinust juhuslikult mööda "lendasid", siis ole mureta, sest need on vaid kliki kaugusel: https://www.treenikerttuga.com/blog


Täna tahaksin aga keskenduda järgmisele olulisele põhimõttele, mida Pilateses silmas võiks pidada: vaagna asendi põhimõttele.

 

Nagu ka füsioteraapias, on Pilatese eesmärgiks säilitada või saavutada vaagna neutraal- ehk keskasend - ka meie online treeningutel oled ehk tähele pannud, et kasutan sageli fraasi "neutraalne asend" või "neutraalne selg". Keskasendis hoitud vaagna korral on tagatud piisav aktiivsus lülisammast sirutavates ning stabilisatsiooni eest vastutavastes lihastes. Sellega loome kaitsva fooni nii lülisamba fassettliigestele kui ka kõhrketastele.

Alloleval pildil võid näha nii vaagna neutraalset asendit kui ka vaagna pöördumist ette ja vaagna pöördumist taha. Lisaks on võimalik ka vaagna assümmeetriline asend ehk asend, mil üks "puusanukk" ehk niudeluuhari asetseb kõrgemal kui teine ning vaagen asetseb justkui viltu eest- või tagantvaates.

Kas teadsid, et võrreldes meestega, on naise vaagen üldiselt pisut rohkem ettepoole kallutatud, mis jätab mulje, nagu naise alakõht oleks rohkem "punnis"?:)

See tüüpiline naiselik kõhuke on kontrastiks meeste puhul sagedasemale vertikaalsele kõhuseinale. Selline naiste vaagna eriline asend võimaldab raseduse ajal vältida lapse liigset survet sisikonnale, kuna osa tema raskusest võtavad enda kanda kõhulihased - kõhuseina lihaseid võib seega võrrelda võrkkiige või kanderihmadega. On väga oluline teha kõhuristilihase (m. transversus abdominis) ja mitmejaolise lihase (m.multifidus) koostoime harjutusi, mida pakub Sulle just nimelt Pilatese treeningmeetod. Ka alaseljavalud võivad sageli tuleneda kõhuristilihase nõrkusest.

Kokkuvõtvalt soovin, et teaksid, et Pilatese treeningus keskendume vaagna stabiliseerimisele neutraalses asendis ning lülisamba funktsionaalse seisundi parandamisele mitmel eri moel: me treenime suure tuharalihase kõrval ka väikest ja keskmist tuharalihast, mis hoiavad vaagnat kaldumast kõrvale; me õpetame Sind kasutama kere süvalihaseid, mis vastutavad otseselt vaagna stabiilsuse eest ning peavad olema valmis pingutuma enne pindmisi lihaseid; me parandame puusaliigese liikuvust, sest just puusaliigese kehv liikuvus põhjustab ette-võlvuvat kõhtu ja vale vaagna asendit ning me aitame minimaalse koormusega parandada ja suurendada lülisamba töövõimet.

Miks mitte parandada oma tervist vaid kerge pingutuse ja mõne kohvitassi hinnaga?!;)


Kohtumiseni trennis!


PS! Treeningute nägemiseks liitu kohe siin: https://www.treenikerttuga.com/plans-pricing

bottom of page